Skip to main content

Worden er nieuwe virtuele omgevingen toegevoegd aan de VRelax-app?

Ja, het VRelax Content en Development Team werkt aan het creëren van nieuwe virtuele omgevingen, gebaseerd op ideeën en wensen vanuit de praktijk. Alle updates zijn inbegrepen bij onze licentie en worden automatisch beschikbaar gesteld aan gebruikers.

Daarnaast worden de nieuwste functies getest met een VRelax Bèta Community-groep, waarin organisaties en eindgebruikers meedenken over de ontwikkelingen van VRelax. Heb je interesse om deel te nemen? Stuur dan een bericht naar info@vrelax.com.

Kan ik meedenken met de ontwikkeling van de VRelax app?

Heel graag zelfs! VRelax staat open voor feedback en ideeën van eindgebruikers en andere betrokkenen. De nieuwste functies worden getest met een VRelax Bèta Community-groep, waarin organisaties en eindgebruikers meedenken over de ontwikkelingen van VRelax.

Ben je geïnteresseerd om mee te denken met de ontwikkelingen? Stuur dan een bericht naar info@vrelax.com.

Waarom bevat de VRelax-app voornamelijk virtuele omgevingen van de natuur?

De app maakt gebruik van rustige en serene natuurlijke omgevingen om gebruikers de kans te geven zich te ontspannen, hun focus te herstellen en hun mentale helderheid te vergroten. Door deze virtuele natuurervaringen aan te bieden, willen we een effectieve manier creëren om stress te verminderen en de algehele mentale gezondheid te verbeteren.

Volgens de Attention Restoration Theory (ART) heeft blootstelling aan natuurlijke omgevingen een herstellend effect op onze aandacht en mentale vermoeidheid. Natuur trekt op een vrijwillige manier de interesse en aandacht en fungeert daarmee als een herstellende ervaring. De vereiste voor gerichte aandacht in natuurlijke omgevingen is minimaal, waardoor de mechanismen voor gerichte aandacht kunnen opladen.

Wat is de Avonturen Wereld?

VRelax ontwikkelt nieuwe geanimeerde virtuele omgevingen onder de naam Avonturen Wereld. In december 2024 wordt de eerste omgeving, Droomwereld, vrijgegeven  als Bèta-versie in de VRelax-app. De Avonturen Wereld biedt positieve afleiding en ontspanning door middel van interactieve elementen en therapeutische muziek.

De ontwikkeling van de Avonturen Wereld gebeurt in samenwerking met organisaties, waarbij ook kinderen de mogelijkheid krijgen om mee te denken. Op deze manier zorgen we ervoor dat de virtuele omgevingen zo goed mogelijk aansluiten op de behoeften van deze doelgroep.

Ben je geïnteresseerd om mee te denken met de ontwikkeling van de Avonturen Wereld? Stuur dan een bericht naar info@vrelax.com.

Is er een overzicht van alle VRelax content?

Voor VRelax-klanten is er een contentkaart beschikbaar, die kan worden gebruikt om samen met een VRelax-gebruiker gemakkelijk keuzes te maken over wat er gekeken kan worden. Hier wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten omgevingen.

Deze content kaart kan worden aangevraagd bij de Customer Success teamleden of via support@vrelax.com.

Het beeld in VR lijkt minder scherp dan op een regulier beeldscherm. Hoe komt dit?

Alle virtuele omgevingen van VRelax worden opgenomen door het VRelax Content Team in 360° met 8K resolutie of hoger, om de best mogelijke kwaliteit te garanderen binnen de huidige stand van de VR-techniek.

De resolutie van VR-headsets kan lager zijn dan die van moderne monitoren, wat kan leiden tot minder gedetailleerde beelden. Daarnaast maken VR-headsets gebruik van lenzen om het beeld naar je ogen te projecteren. Deze lenzen kunnen distorsie veroorzaken, waardoor het beeld, vooral aan de randen van het gezichtsveld, minder scherp lijkt.

De ontwikkelingen op het gebied van Virtual Reality gaan razendsnel, en VRelax loopt voorop als het gaat om het toepassen van de nieuwste technieken. Naarmate de hardware verbetert, zal ook de VRelax app en daarmee jouw ervaring verbeteren!

Wat is het voordeel van Virtual Reality ten opzichte van een beeldscherm?

VR creëert een volledig ondergedompelde omgeving door middel van 360-gradenbeeld en ruimtelijke audio, waardoor gebruikers het gevoel krijgen daadwerkelijk in de virtuele ruimte te zijn. Dit verhoogt de betrokkenheid en intensiteit van de ervaring. Bij VR kunnen gebruikers interactief deelnemen aan de omgeving door te bewegen, te kijken en te handelen. Dit bevordert een actieve in plaats van een passieve ervaring, waardoor zintuigen en cognitieve processen op een meer geïntegreerde manier worden aangesproken.

Ik word misselijk/duizelig van VR, wat kan ik het beste doen?

Misselijkheid tijdens het gebruik van VR, ook wel “cybersickness” genoemd, komt af en toe voor. Dit kan ontstaan door een mismatch tussen beweging en waarneming, bijvoorbeeld wanneer je stilzit terwijl je in VR beweegt, wat kan leiden tot bewegingsziekte. Daarnaast kan een gebrek aan visuele referentiepunten in de VR-omgeving je evenwichtsgevoel verstoren en ook misselijkheid veroorzaken.

De volgende tips kunnen helpen om cybersickness te voorkomen:

  • Zorg ervoor dat je VR-headset goed is afgesteld. Bij de Pico G3-bril kun je de lenzen verzetten door ze naar binnen of buiten te duwen. Daarnaast kan het strakker aantrekken van de bril en het vinden van een goede positie helpen.
  • Begin met korte VR-sessies en verleng de duur geleidelijk.
  • Probeer in VR zoveel mogelijk stil te blijven zitten, vooral tijdens de eerste sessies.
  • Kies ervaringen in VR die minder snelle bewegingen en weinig hoogteverschillen bevatten.

Als de misselijkheid aanhoudt, kan het nuttig zijn om pauzes te nemen of te experimenteren met andere soorten VR-inhoud die minder beweging vereisen.