Skip to main content

De wetenschap achter VRelax

We willen zeker weten dat VRelax echt werkt. Wetenschappelijk onderzoek is daarom een belangrijk onderdeel van VRelax. Wim Veling, psychiater en professor bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, is daarom partner in VRelax. Samen met het team van zijn Virtual Reality mental health lab, doet hij onderzoek naar het effect, de werking en de doelmatigheid en kosteneffectiviteit van ons product.

Daarnaast lopen er veel andere onderzoeken en pilots, die allemaal aantonen dat VRelax keer op keer effectief is. Samen met de hieronder genoemde organisaties zorgt ons team dat vanuit validatie, co-creatie, kennisdeling, certificering, kwaliteit en innovatie, ons product steeds wordt verbeterd en de mentale gezondheid van onze gebruikers wordt versterkt. Download hieronder het onderzoek naar het effect van VRelax.

Actueel

Toegepast effectiviteits- onderzoek bij pijn
Afd. Chirurgie AMC

Start: 2022
Duur: 24mnd

Voortgang 75%

75%

Actueel

Toegepast Doelmatig- heidsonderzoek
Afd. Psychiatrie (UCP) UMCG

Start: 2021
Duur: 48mnd

Voortgang 75%

75%

Relevant

Crossover Randomized Controlled Trial
Afd. Psychiatrie (UCP) UMCG

Start: 2019
Duur: 24mnd

Download

Afgerond

100%

Relevant

Pilotstudie grootzakelijke markt
Zilveren Kruis
VRelax

Start: 2021
Duur: 8mnd

Download

Afgerond

100%

Wetenschappelijk onderzoek

King's College & NHS 2024: Virtual Reality ontspanning tegen stress voor jongvolwassenen

Onderzoek bij jonge volwassenen die door COVID-19 een verergerde stressmanagement kende. VRelax is getest en lijkt veel belovend en op afstand toegankelijk.

Bekijk artikel

King's College & NHS 2024: Virtual Reality ontspanning voor cliënten met complexe zorgbehoeften

Otspanning via VRelax is een veelbelovende, nieuwe interventie voor gebruikers met diverse psychische aandoeningen, met voordelen zoals ontspanning en vermindering van stress en angst. Deze studie onderzocht de implementatie van een enkele VR-ontspanningssessie voor gebruikers in verzorgingstehuizen en begeleid wonen, wat significante toename in ontspanning, geluk en verbondenheid met de natuur, en afname in angst en verdriet liet zien.

Bekijk artikel

King's College & NHS 2024: Virtual Reality ontspanning voor medewerkers in de Geestelijke Gezondheidszorg

Virtuele realiteit (VR) ontspanning is geïmplementeerd op werkplekken om het welzijn van medewerkers te bevorderen. Deze studie evalueerde een enkele VR-ontspanningssessie voor personeel in complexe geestelijke gezondheidszorg. De resultaten toonden een significante toename in ontspanning, geluk en verbondenheid met de natuur, en een afname in stress, angst en verdriet. Dit wijst op het potentieel voor bredere toepassing in stressvolle werkomgevingen.

Bekijk artikel

Fivoor 2025: VR behandeling voor agressieregulatie bij LVB in forensische zorg

Bij Fivoor starten tbs-patiënten met een VR-behandeling tijdens hun therapie. Deze behandeling, VRAPT-ID, richt zich op patiënten met een lichte verstandelijke beperking (LVB) en focust op agressiepreventie. Het omvat emotieherkenning en het leren omgaan met spanningen en boosheid via VR-rollenspellen. Onder leiding van GZ-psycholoog i.o. Patricia van Reekum, onderzoekt deze studie de effectiviteit van VRAPT-ID in het verminderen van agressie en spanning en het verbeteren van zelfregulatie. Indicatoren zoals huidgeleiding en hartslagvariabiliteit worden gebruikt om de resultaten te meten. Het doel is om de motivatie voor behandeling te vergroten en de behandelduur te verkorten.

Meer informatie
Resultaten eind 2025

University of Southern California 2025: VRelax als zelfmanagementtool

Een wetenschappelijke studie onderzoekt hoe virtual reality ontspanning (VRelax) kan helpen bij stressmanagement voor verpleegkundigen binnen klinische afdelingen. De tool is ontworpen als een zelfmanagementmiddel om stress te verminderen. De resultaten van deze studie zullen eind 2025 worden gepubliceerd op een groot internationaal congres in Praag.

World Nursing Congress 2024

Sint-Jan-Baptist 2024: VRelax als behandeling binnen de forensische psychiatrie

Effectiviteit bij cliënten in de forensische psychiatrie: Saskia Roggeman: onderzoek bij cliënten in de forensische psychiatrie om te meten of VRelax deze doelgroep helpt om emoties te reguleren. VRelax wordt vergeleken met andere ontspanning: boek, muziek, youtube. Naast ervaren stressmetingen via perceived stress score, wordt er een gestructureerd interview gehouden, embrace plus horloge gebruikt om biometrische metingen te doen. Het gaat om een N van 1000.
Resultaten eind 2024.

Siza & Academy het Dorp 2024: VRelax als stressreductie bij clienten met een ernstige meervoudige beperking

De VRelax-studie bij Siza richt zich op het gebruik van een virtual reality-app om stress en pijn bij cliënten te verminderen. Het onderzoek, geleid door Joris van het beweegteam van Siza’s Koonings Jaght, test de app bij verschillende cliënten. De VRelax-app biedt natuurlijke virtuele omgevingen, en het doel is om te onderzoeken of cliënten met deze technologie zelfstandig negatieve emoties zoals stress kunnen reguleren. Het onderzoek start op 6 november in samenwerking met de Academy Het Dorp. Meer informatie over deze studie is beschikbaar op de website van Siza.

Siza: verminderen probleemgedrag VRelax

Resultaten juni 2024

South London & Maudsley NHS Foundation Trust 2023

Ontdek hoe virtual reality (VR) stress verlicht en geweld op psychiatrische afdelingen kan verminderen! Onderzoek toont aan dat VR-ontspanning een veelbelovende nieuwe benadering is binnen acute psychiatrische diensten.

Bekijk artikel

UMCG 2021: Virtual reality relaxatie voor verminderen van ervaren stress bij IC-verpleegkundigen

Tijdens de COVID-19-pandemie ervaren IC-verpleegkundigen hoge stressniveaus. De studie toont aan dat VRelax, een VR-ontspanningsmiddel met 360° omgevingen, effectief is in het verminderen van waargenomen stress bij IC-verpleegkundigen, met een gemiddelde stressafname van 39,9% na gebruik tijdens diensten.

Bekijk artikel

Overige onderzoeken

GGZ Drenthe 2024: VRelax binnen de LZ ouderen bij EPA patienten

Cognitief functioneren vermindert bij psychiatrische ziekte, vooral bij ouderen met schizofrenie, en er is weinig onderzoek naar. Dit 8 maanden durende onderzoek in ouderenpsychiatrie toont aan dat VRelax positieve ervaringen en ontspanning biedt voor patiënten, met vermindering van spanning en stress en interesse in verdere gebruiksvriendelijkheid, hoewel langetermijneffecten nog onbekend zijn.

Bekijk artikel

Region Kronoberg 2023

In de forensisch psychiatrische zorg, waar patiënten onder dwangwetten worden verzorgd en lijden aan ernstige psychische aandoeningen, kan VRelax als hulpmiddel dienen door een alternatieve omgeving te bieden. Uit kwalitatieve interviews met 15 personeelsleden blijkt dat VRelax de stemming, stress, slaap en depressie kan verbeteren, angst en agressiviteit kan verlichten, en kan bijdragen aan patiëntgerichte zorg, waardoor het een waardevolle aanvulling kan zijn in de zorgverlening.

Bekijk artikel

Philips & Zilveren Kruis 2023

Pilot VRelax voor medewerkers als een ‘korte mentale break’ 

De pilot resulteerde in een aanzienlijke stressvermindering, met een daling van het stressniveau met 39% na gebruik van de VR-bril. Dit initiatief maakt deel uit van Philips’ focus op gezondheid en welzijn op de werkplek. Dit komt overeen met eerdere wetenschappelijke onderzoeken.

Bekijk artikel

Mentrum 2022

Het afgelopen jaar zorgden COVID-19 voor toenemende werkdruk en hoger ziekteverzuim, met meer burn-out klachten onder werknemers. In een pilotonderzoek bij Mentrum Reigersbos gebruikten 30 medewerkers de nieuwe VRelax VR-brillen, wat leidde tot afname van stress en positieve ervaringen met de gebruiksvriendelijkheid, en aangaf dat VRelax potentieel heeft om werkgerelateerde stress te verminderen en de mentale gezondheid te verbeteren.

Bekijk artikel

 

Hanzeheerd/IJsselheem 2022

De studie onderzoekt de effecten van VRelax, een virtual reality-bril met geurtechnologie, op stressvermindering bij ouderen met dementie. Resultaten tonen aan dat VRelax effectief stress en onbegrepen gedrag vermindert bij deze doelgroep, zoals gemeten door bloeddruk, gedragsobservaties en interviews.

GGZ-Centraal 2021

Het onderzoek heeft als doel te bepalen of VRelax een effectieve, gebruiksvriendelijke zorgtechnologie is om negatieve stemmingen, emoties en ontwenningsklachten te verminderen bij Johannesbos Detox, en zo het terugvalrisico te minimaliseren en de detoxificatie humaner te maken. De resultaten tonen aan dat VRelax effectief is in het verminderen van trek, spanning, somberheid en angst, waardoor het wordt aanbevolen voor gebruik bij Johannesbos Detox, hoewel alternatieve interventies voor thuisgebruik ook belangrijk zijn.

Bekijk artikel 1 Bekijk artikel 2

Tactus Verslavingszorg 2020

In de Intensieve Behandelkliniek van Tactus Verslavingszorg wordt VRelax sinds januari 2021 gebruikt om patiënten met middelengebruik en psychiatrische problemen te helpen ontspannen. Uit kwalitatief onderzoek blijkt dat patiënten minder spanning en trek ervaren bij gebruik van VRelax, wat suggereert dat het zinvol is om VRelax te blijven gebruiken en verder te onderzoeken in andere klinische settings van Tactus.

Bekijk artikel

NNCZ, Drenthe College, UMCG & Technologie & Zorg Academie Drenthe, 2020

Deze studie onderzoekt het gebruik van VRelax, een VR-hulpmiddel, bij het behandelen van gedragsproblemen bij dementiepatiënten. VRelax biedt meeslepende natuurlijke omgevingen, gericht op het verminderen van stress en het verbeteren van gedrag. Met 11 dementiepatiënten mat de studie emotionele reacties en neuropsychiatrische symptomen voor en na VR-sessies. Resultaten wijzen op verhoogd plezier en welzijn, met enkele bijwerkingen zoals angst en duizeligheid.

Bekijk artikel

“Mensen met stress en psychische klachten kunnen met VRelax op elk moment zelfstandige interventies uitvoeren, hun stressklachten reduceren en mentaal welbevinden verbeteren.”

Prof. Wim Veling, onderzoeker en psychiater UMCG en Chief Scientific Officer binnen VRelax

De feiten op een rij

  • 40% minder stress binnen 10 minuten
  • Bewezen effectief tegen stress, angst en burn-out
  • Direct te gebruiken bij mentale overbelasting
  • Bewezen toename in werkvreugde en productiviteit
  • Doorlopend ontwikkeld met en voor de eindgebruiker
  • Ontspannen in een eigen veilige omgeving

Partners

VRelax hecht veel waarde aan wetenschappelijk gevalideerde content en het bewezen effect van de app. Daarom lopen er meerdere (internationale) onderzoeken naar de effecten van zowel de app als de content.

Samen met onze partners blijven wij VRelax constant verbeteren op basis van alle gebruikerservaringen die uit alle onderzoeken naar voren komen. De gebruikers en hun behoeftes staan centraal in al ons onderzoek en de doorontwikkeling van ons product.

Close Menu