Skip to main content

Ferdinand Westra

Kankerpatiënt UMCG

Ik heb uitgezaaide prostaatkanker en ben uitbehandeld. Mijn prognose nu is terminaal, palliatieve fase. Regelmatig heb ik zeer veel pijn. Ik heb een botuitzaaiing bij L2-L4 geloof ik, en een zenuwstreng naar mijn rechterbeen raakt daardoor bekneld. Inmiddels ben ik wel onder controle met een pompje met morfine, maar voor mijn darmwerking is die contante morfine dosis zeer ongunstig. Dus er is mij ook veel aan gelegen die pijnstilling omlaag te kunnen brengen…

Ik was meteen enthousiast toen ik hoorde over VRelax. Regelmatig heb ik de bril uitgeprobeerd. Voor mij werkte vooral het zwemmen met o.a. de dolfijnen uiterst ontspannend. En ontspanning werkt weer ontkrampend voor mij. Het gaat momenteel mede dankzij VRelax weer wat beter met mij, hoewel ik niet met zekerheid zeggen dat dit volledig aan deze bril te danken is. Ik heb wel het gevoel dat het goed kan werken bij korte en heftige pijnprikkels. In de afgelopen jaren heb ik meerdere uiterst pijnlijke ingrepen ondergaan. De pijnlijkste waren het aanbrengen van een Nefrostomie (nierstoma), twee buisjes vanaf je rug naar de nieren brengen, waarbij de nieren zelf niet verdoofd kunnen worden. Ik ben gelukkig weer van dat stoma af, maar altijd nog bang dat deze ingreep een keer herhaald zal moeten worden.

Een tevens pijnlijke ervaring was een camera onderzoek van mijn blaas op een moment dat dat hele gebied ontstoken en verkrampt was met veel tumordoorgroei. Het was verschrikkelijk… terwijl ik normaal dit onderzoek goed kan hebben. Ik ben ervan overtuigd dat bij dergelijke ingrepen VRelax een zegen is. Ik ben ten diepste overtuigd van de kracht van neuroplasticity, en vanuit mijn ervaring ligt de werking van VRelax bij pijnbestrijding ook op dit vlak.

Ik kan voelen dat ik zolang ik thuis ben goed in evenwicht blijf en dat meditatie en mentale beoefening effectief is in het hanteren van de pijn, naast de morfine. Bij een ziekenhuisopname zou ik dat anders ervaren… Dan helpt de VRelax bril ook om even in een helende omgeving te zijn, wat voor mij een ziekenhuis in ieder geval niet is. Mijn thuis is gelukkig wel een helende omgeving, maar dat geldt niet voor iedereen. Meditatie (de pijn niet worden) is ook een deel van mijn revalideren. En ik merk dat de VRelax bril een dimensie erbij geeft; Ik voel me als het ware minder ‘alleen’ in de ervaring van de VRelax bril, je wordt van buiten meegenomen in een ervaring, terwijl je meditatie uit jezelf moet halen.

Close Menu