Skip to main content

Anja Granneman

Verpleegkundige Johannesbos Detox / GGz Centraal in Ermelo

Begin dit jaar kwam ik in contact met een collega van een andere GGZ-instelling. Zij had vanuit haar opleiding een succesvol onderzoek gedaan met de VRelax. Deze virtuele toepassing maakte mij nieuwsgierig of de VRelax ook geschikt zou zijn binnen de verslavingszorg van Johannesbos Detox. Arina van Domselaar (Innovator) en ik hebben twee VRelax- brillen aangeschaft voor de Detox afdeling. Met de VRelax lopen er nu twee praktijkonderzoeken. Bij het eerste onderzoek wordt gekeken naar de ervaringen van cliënten met de VRelax bij bijvoorbeeld spanning, onrust, angst en craving.

De VR-onderzoeken zijn kleinschalig. De ervaringen van cliënten worden gemeten door middel van vragenlijsten. De eerste ervaringen met VRelax blijken tot nu toe succesvol. Cliënten zien VRelax als een meerwaarde voor hun behandeling. We zien niet alleen dat de spanning verminderd, maar ook de craving naar het gebruikte middel. Door deze positieve ervaring gaan cliënten ook zelf naar de VRelax vragen. Erg leuk! Ook tijdens de ontwenningsfase van het verslaafde middel, waarbij we gevalideerde meetinstrumenten voor en na de VRelax gebruiken, zien we dat in de meeste situaties de ontwenningsklachten verminderen. Tijdens de ontwenningsfase is er vaak sprake van een hoge bloeddruk en een snelle polsslag. Na gebruik van de VRelax zien we dat de zowel de bloeddruk, als polsslag lager zijn als de meting voor gebruik van de VRelax.

Daarom raad ik collega’s aan om ook op zoek te gaan naar een passende eHealth innovatie voor hun doelgroep. De VRelax voorziet duidelijk in een behoefte en ook de collega’s gebruiken hem graag tijdens hun pauze.

Close Menu