Skip to main content

Kim Runhaar

Coördinator Living Lab, TZA

Ik werk sinds 2010 met cliëntentechnologie en was toen werkzaam bij de Baalderborg Groep. Zo zag ik al vroeg de meerwaarde van toegankelijke technologie in de praktijk. En toen ik zelf een medisch traject in ging heb ik aan den lijven mogen ondervinden wat het positieve effect van VRelax kan zijn.

In 2021 moest ik een traject in bij de gynaecoloog. De waardes van de thuistest  uitstrijkje waren niet goed. Dit heeft zich door ontwikkeld tot een punt dat er een biopt genomen moest worden. Sinds de zwangerschappen van mijn kinderen zijn deze behandelingen pijnlijker geworden. Toen ik hoorde dat ik een biopt moest laten afnemen en ik toegang had tot VRelax was het voor mij dus wel duidelijk. Nu was het moment aangebroken om VRelax in de praktijk als patiënt te proberen. Ik heb de VRelax-bril meegenomen naar de behandeling. Mijn gynaecoloog, dokter Wüst, was erg geïnteresseerd in de techniek. Ze stelde vragen over het gebruik en wilde hem zelf ook even uitproberen. De assistent heeft de bril ook opgehad. Het was erg fijn dat er direct zo enthousiast gereageerd werd. In de stoel deed ik de bril op. Dokter Wüst vroeg af en toe wat ik zag. Ik was onderwater aan het zwemmen met dolfijnen.

Het biopt was voor mijn gevoel zo voorbij en het was zelfs minder pijnlijk dan een regulier uitstrijkje! Dit zou normaal gesproken denk ik andersom moeten zijn. Toen bleek dat het weefsel inderdaad verwijderd moest worden, hoefde ik dan ook geen twee keer na te denken. VRelax ging mee! Deze behandeling ging qua ongemak ook veel beter dan gedacht. VRelax heeft echt bijgedragen aan een betere ervaring met minder pijn. Dokter Wüst was inmiddels ook erg enthousiast over het gebruik en heeft dit verder doorgezet in haar praktijk.

Ik hoop dat meer mensen de voordelen zullen ondervinden van het afleidende vermogen van Virtual Reality bij diverse behandelingen en in dit geval bij gynaecologische ingrepen in het bijzonder. Zover ik kan zien wordt dit nog niet (of met weinig ruchtbaarheid) ingezet bij gynaecologische ingrepen, terwijl het verschil enorm kan zijn. Daarom ben ik ook erg blij met mijn arts, mevrouw Wüst, die door gaat pakken op dit onderwerp. Hopelijk gaan er na haar nog veel artsen volgen.

Close Menu