Skip to main content

Bij VRelax leveren we bewezen resultaten door expertise en aandacht voor slimme content. Audio speelt een cruciale rol in onze app. Maar welk type audio gebruiken we en hoe werkt het precies?

 

Het effect van geluid op onze ervaring 

Zonder geluid missen we veel van de betekenis van wat we zien en ervaren. Stel je een film zonder geluid voor – ijs dat niet kraakt als waarschuwing wanneer je erop stapt, chips die niet knisperen… Zonder geluid voelen we ons minder verbonden met onze omgeving en hebben we moeite om betekenis te geven aan wat we zien. Net als in de echte wereld gebruiken we geluid in virtuele werelden om deze verbinding te creëren, met behulp van Spatial Audio.

Wat is Spatial Audio

Spatial Audio, ook wel 3D-geluid genoemd, betekent dat je niet alleen ziet dat je midden in de natuur staat, maar dat je het ook hoort. In de echte wereld worden we omringd door geluiden uit verschillende richtingen – een tikkende klok aan de muur, auto’s die voorbijrijden, bladeren die ritselen in de bomen. Het is een kunst om deze dagelijkse geluiden met dezelfde diepte en levendigheid te ervaren wanneer je een koptelefoon op hebt. Bij VRelax gebruiken we Spatial Audio om deze realistische geluidsomgeving na te bootsen. Dit doen we door geluidsbronnen zo te plaatsen dat ze overeenkomen met de visuele weergave in VR, waardoor je je volledig kunt onderdompelen in de virtuele wereld. Wanneer je bijvoorbeeld de paarden video bekijkt in onze VR-ervaring, hoor je de paarden grazen of de hoeven op het gras stampen, vogels zingen in de verte, en kikkers in de sloot, allemaal vanuit de juiste richtingen. Dit zorgt voor een levensechte en meeslepende ervaring.

Hoe we Spatial Audio content maken

Om spatial audio in VR te creëren, beginnen we met het opnemen van geluiden met een ambisonic microfoon. Deze microfoon legt een 360-graden geluidsveld vast, waardoor we een realistische basislaag van geluid krijgen. Vervolgens verrijken we deze basislaag door extra geluidsbronnen toe te voegen, die nauwkeurig worden geplaatst binnen de virtuele omgeving. Deze geluiden, zoals vogels die fluiten of wind die door de bomen waait, worden interactief en dynamisch geplaatst binnen Unity, onze ontwikkelsoftware, zodat ze reageren op de bewegingen van de gebruiker en de omgeving.

Om de best mogelijke geluidsbeleving te garanderen, maken we gebruik van geavanceerde software. In ons geval hebben we gekozen voor een samenwerking met Atmoky, een toonaangevend bedrijf op het gebied van audiotechnologie. Dankzij deze samenwerking kunnen we onze VR-ervaringen voorzien van hoogwaardige, meeslepende audio die perfect aansluit bij de visuele elementen van de virtuele wereld.

Sneller herstellen met beter geluid

Kan beter geluid leiden tot sneller herstel? Wij geloven sterk dat geluid meer is dan een aanvullende laag; het is een integraal onderdeel van de VR-ervaring. Ons doel is om echt te helpen bij de ontspanning en het welzijn van onze gebruikers. Daarom blijven we innoveren en onze aanpak perfectioneren, om het meest meeslepende en helende audiovisuele landschap in VR te creëren.

Kortom, omdat de geluiden overeenkomen met wat je in de omgeving ziet, is er sprake van een verhoogd gevoel van immersie, waardoor je een realistische associatie met die omgeving krijgt. Dit overtuigt gebruikers sneller en stelt hen in staat dieper en effectiever te ontspannen, wat van vitaal belang is voor een goede mentale gezondheid!

Jelmer Althuis
Creative Audio Director
09/07/2024

Close Menu