Skip to main content

VRelax levert bewezen resultaten door expertise en aandacht voor slimme content. Het gebruik van Spatial Audio in onze app is daar onderdeel van. Maar wat is dat precies en hoe werkt het?

 

Geluid is overal 

We weten allemaal dat geluid een belangrijke rol speelt in ons leven. Van jongs af aan kunnen we horen, zelfs al in de baarmoeder kunnen we de hartslag en geluiden in de omgeving horen. We kunnen onze oren niet eventjes dichtknijpen en zelfs ‘s nachts schakelt ons gehoor niet uit. Het is eigenlijk nooit helemaal stil. Doe je ogen maar eens dicht en luister goed of je helemaal geen geluiden hoort.

Zonder geluid missen we een heleboel betekenis aan wat we zien en beleven. Denk maar een aan een film zonder geluid, ijs dat niet kraakt als waarschuwing wanneer je erop staat, chips dat niet kraakt… Zonder geluid voelen we ons dus minder verbonden met de omgeving en hebben we moeite met betekenis geven aan wat we zien. 

Geluid is dus belangrijk om ons verbonden te voelen met de omgeving en betekenis te geven aan wat er in die omgeving gebeurt. En net als in de echte wereld willen we geluid dus ook op deze manier gebruiken in de virtuele werelden. Hiervoor gebruiken we Spatial Audio.

Wat is Spatial Audio

Spatial Audio, ook wel ruimtelijke audio genoemd, is een techniek die ervoor zorgt dat de VR belevingen van VRelax voelen en horen zoals je geluid ook in de echte wereld zou ervaren. In de echte wereld gebeuren er allerlei dingen om ons heen die geluid veroorzaken. Een tikkende klok aan de wand, passerende auto’s, bladeren die ritselen in de bomen… Al deze geluidsbronnen bevinden zich om ons heen en worden niet veroorzaakt door luidsprekers. Als wij geluid willen reproduceren voor bijvoorbeeld een video of in ons geval VR dan hebben we daar juist wel luidsprekers voor nodig, of hoofdtelefoons. Maar om dit geluid zo natuurgetrouw weer te geven, willen we dat we de gereproduceerde geluidsbronnen kunnen lokaliseren in de ruimte om ons heen vanuit de richting die overeenkomt met de visuele weergave van de geluidsbron. En dus niet te herleiden is naar een hoofdtelefoon of speaker setup. Wanneer dat het geval is spreken we van ruimtelijke audio, oftewel Spatial Audio.

Verschillen tussen traditionele audiobronnen en het Spatial Audio effect.

Telepresence

Om spatial audio in VR goed te kunnen ervaren gebruik je een hoofdtelefoon. Op deze hoofdtelefoon wordt er een binaural audio file afgespeeld die gesynchroniseerd is met de video en waarbij de headtracking van de headset wordt meegenomen, zodat de geluidsbronnen bij de visuele bron blijven. 

Elke geluidsbron die dus wordt afgespeeld in de hoofdtelefoon is niet te herleiden naar de drivers van je hoofdtelefoon, maar geven je het idee dat zij zich bevinden ergens in de driedimensionale ruimte om je heen. Samen met de beelden krijg je dan een versterkt gevoel alsof je daadwerkelijk in een andere omgeving bent dan dat je in werkelijkheid bent. En dat heet telepresence. 

Waarom gebruiken we Spatial Audio

Met Spatial Audio kunnen we de meest natuurgetrouwe reproductie maken van hoe wij geluid in het echt ervaren. Hierdoor worden er dus meer zintuigen geprikkeld en is het gevoel van immersie, dat je deel uitmaakt van de omgeving, geloofwaardiger. Daarnaast zorgt Spatial audio voor een verhoogde perceptie van de waargenomen audio visuele kwaliteit. Uiteraard hangt dit ook af van de opnamekwaliteit van de gebruikte audio, het toegevoegde sound design en de audio postproductie. Maar over het algemeen ervaart men een hogere kwaliteit ervaring wanneer Spatial Audio wordt toegepast. De verhoogde kwaliteit maakt het fijn om naar te luisteren en kan dus langer achter elkaar gebruikt worden. 

Sneller gezond met beter geluid

Er is ook sprake van een verhoogd gevoel van immersie en doordat de geluiden overeenkomen met wat men in de omgeving ziet, krijgt men een realistische associatie met die omgeving, oftewel het klopt en er is geen twijfel over de geloofwaardigheid van de ervaring. Hiermee is de gebruiker sneller overtuigd en zal het doel van de applicatie, tot rust komen ook veel sneller en zonder wantrouwen over wat men ervaart, worden bereikt. 

We gebruiken Spatial Audio dus om zich te verplaatsen in de omgeving, langer in de ‘ flow’ te blijven van de ervaring zodat men langer en beter kan genieten van een ontspannende beleving. Dit zorgt uiteraard weer voor een betere gezondheid en welzijn bij onze gebruikers.

Jelmer Althuis / Creative Audio Director @VRelax

Close Menu