Organisatie
Forensisch Psychiatrische Kliniek in Assen
Forensische High & Intensive Care / Onderdeel van GGZ Drenthe
Scenario
- Omschrijving patient/client
Man, ongeveer 50 jaar. Bekend met angststoornis. Alcoholverleden in het verleden. Heeft een schizofrene stoornis, waar hij medicatie voor krijgt. Daarin is hij stabiel. Dagelijks krijgt hij Lorazepam om de angst te onderdrukken. Dit op zijn eigen verzoek. Angst uit zich in het terugtrekken op zijn kamer en de deur op slot als hij de nacht in gaat. Dat ook op zijn eigen verzoek.
- Welk doel is gesteld voor het gebruik van VRelax?
Het is ad hoc aangeboden met de volgende reden: ‘Ik verstrek je graag je medicatie. Maar ik wil van tevoren graag jou die bril aanbevelen. Probeer deze maar en vertel maar wat je ervan vindt.’
- Waarom is VRelax gekozen als medisch hulpmiddel?
Omdat medicatie helpt, maar op langer termijn moet je zonder medicatie steviger in het leven staan. Ergens moet dus de optie ‘een keer zonder medicatie’ geprobeerd worden.
De inzet van VRelax
- Hoe is VRelax ingezet in de organisatie?
In het begin altijd zelfstandig. Bij goed resultaat en vertrouwen van alle kanten kan de patiënt het zelfstandig proberen. Tijdsduur wordt uitgebreid.
- Wat was het resultaat?
De patiënt gaf na de sessie aan dat hij zijn medicatie niet hoefde. De patiënt heeft VRelax een aantal dagen daarna niet meer gebruikt, maar heeft in diezelfde dagen niet meer gevraagd om zijn medicatie. ‘Het is niet nodig, ik ben voldoende ontspannen omdat ik nog steeds onder de indruk ben van de schoonheid van de beelden die ik zag.’ (Vrij vertaald.)
- Wat zijn de vervolgstappen voor de organisatie op basis van de bovenstaande bevindingen?
We bleven het aanbieden, met wisselend resultaat. Soms toch nog wel medicatie nadien, maar ook geregeld geen vraag om de medicatie.