Technologische ontwikkeling prototype van het VRelax systeem

VRelax ontvangt steun van het SNN vanuit de VIA subsidieregeling om een prototypesysteem te ontwikkelen dat stress kan reduceren m.b.v. Virtual Reality.

Stress is door de Wereldgezondheidsorganisatie bestempeld als de “gezondheidsepidemie van de 21ste eeuw”. Het wordt geassocieerd met depressie, angst en burn-out, evenals lichamelijke ziekten, wat resulteert in een hoge ziektelast en enorme kosten voor de samenleving. Stressmanagement is van vitaal belang voor de gezondheid, maar de huidige middelen hiervoor zijn zeer ontoereikend.

Op dit moment is er behoefte aan een laagdrempelige, plezierige, eenvoudig uit te voeren en gemakkelijk vol te houden interventie die mensen met stress en psychische, dan wel lichamelijke klachten, zelfstandig kunnen uitvoeren. In co-creatie met psychiatrische patiënten en zorgprofessionals is daarom het zelfmanagement systeem VRelax bedacht, om stress te verminderen en ontspanning te bevorderen.

VRelax heeft reeds Proof of Concept software ontwikkeld van het VRelax systeem. In dit project wil men een volledig werkend prototype ontwikkelen van het systeem, waarbij tevens enkele nieuwe zaken worden toegevoegd.